Vin og musikk - Eno
Satyricon-2013

Vin og musikk

Når mørket senker seg, passer det godt med en rødvin i glasset. Stadig flere kjendiser pryder vinetikettene. Er det alltid en god idé?

Tekst Verdens kjedeligste sak-redaksjonen Foto Sune Frøyseth Eriksen (promo)

Del:

Viner frontet av kjendiser er kommet for å bli. Sigurd Wongraven i Satyricon har sluppet sin egen vin tidligere i år. Kaizers Orchestra har lånt navnet sitt til en vodka. Austrått-bandet Ingenting, Bjørn Eidsvåg, rapduoen Erik og Kriss og selveste Elvis Presley har sin egen vin.

De har jobbet hardt og skaffet seg et navn. Ikke så pussig, kanskje, at de vil utnytte det til å tjene noen kroner ekstra. Lise Karlsnes ble hyret inn som designer og drinkutvikler av en stor, fransk likørprodusent, og fastslår:

– Jeg er interessert i brennevin.

Vinentusiast på sin hals

Å spille gitar med fuzz er nesten som å tilsette sulfater i vinproduksjon, forteller gitaristen og vinsamleren Sigurd Wongraven i svartmetallbandet Satyricon. De siste årene har han fått mye oppmerksomhet for en annen lidenskap ved siden av musikken. Han er ingen skummel mørkemann, men om du inviterer ham til å diskutere polyfonisk modning av druer har du det gående. Wongraven lager ikke bare black metal. Hans Barolo og Langhe Rosso er blant de bedre på polet.

– Musikk og vin har en del til felles, slår Sigurd Wongraven fast og smatter ettertenksomt på rødvinen.

Grunnen til at vi har stevnemøte på en finere Oslo-restaurant er nettopp for å speile flere sider av Wongraven. Sitter på fin restaurant og diskuterer vin til tusen kroner. Han har tatt utdannelse innen vin og også skriver en bok om rock og vin.

– Jeg har samme innfallsvinkel til vin som jeg har til musikk, sier metallikon, vinimportør og Porsche-entusiast Wongraven.

Hver vinter reiser Wongraven til Champagne og blander sin egen versjon av den kjente drikken. Det er uvanlig.

– Black metal kan høres destruktiv ut, men for å klare å lage det må du ha en inderlighet. Det samme er det med vin, sier han.

Kjendisvinene

Logikken er upåklagelig. Med eget vinmerke og et av verdens mest etterspurte black metal-band, har Sigurd «Satyr» Wongraven nok å ta seg til i hverdagen. Han har en rekke viner inne på vinmonopolets lister.

– Denne må du smake! Den er som silikonpupper på godt og vondt. Ingen sier at de liker den, men alle gjør det, sier Wongraven.

Det hører med til historien at Wongraven er over gjennomsnittet interessert i, og besitter en solid dose kunnskap om, vin. Han er også blant få rockemusikere som faktisk er involvert i selve produksjonen av egne viner.

– Jeg selger vel drøyt 200.000 liter vin i året. Jeg vil ikke lage vin for rockemusikere og hipstere.

Han lager en hvitvin fra Sør-Frankrike. Dufter av kirsebær, fuktig jord, blomster, tjære og lær. Søte, røde bær, plommesyltetøy og krydder bjørnebær, solbær, lær og urter. Den blir litt slapp. Ikke Wongravens, vinprodusent og frontmann i black metal-bandet Satyricon, beste vin.

– Min vinportefølje er veldig personlige produkter, sier Wongraven, og tar en siste slurk Bris. Det holder med et par slurker vin når en skal på bandøving.

Svett rock og øl 

Ølbrygging er den nye gitaren. I dag er det status å lage musikk og hjemmebrygget øl. Dette er setningen du skal si i år: «Bli med hjem og smak på IPA’en min!». Som ethvert band med respekt for seg selv, har Kaizers Orchestra laget eget øl. Gitarist Geir Zahl forteller at bandet gjerne kastar seg inn i ølmarknaden. I inngangen serveres spesialbrygget Siste Dans-øl.

– IPA-øl er den store favoritten, slår han fast.

AC/DC sin Premium Lager kom ut tidlegare i år. D.D.E. prøvde seg på både rødvin og hvitvin, men har nå valgt å konsentrere seg om cognac. Enslaved kombinerer plateslepp med ølservering. Karane gjer dermed ikkje som metalkollega Sigurd Wongraven i Satyricon, og slepp sin eigen vin.

– Det er en helt korrekt observasjon. Målet er å få ta del i prosessen, seier gitarist, Ivar Bjørnson.

Skambankt-gitarist Hans Egil Løe, også kjend som «Hanz Panzer», har delteke i heile prosessen med ølet som skal få namnet etter deira komande singel «Voodoo». Med varierende hell. Dei landa på ein indian pale ale.

– Eh, ja. Det er en grei måte å få spredt logoen vår på.

Eget øl 

Var du en av de som sang av full hals til Hanson-brødrenes mmmbop? Nå er pop-gruppen ute med eget øl.

– Grunnen var for å vise verden at vi ikke tar oss selv så høytidelig. Musikk og øl går derfor veldig godt sammen, sier Taylor.

90-tallsidolene er ikke de første til å stå i spissen av alkoholprodukter. Bergensbandet Fjorden Baby! tar en Motörhead, og slipper sin egen vin. Erlend Sellevold er fotografert på en fest i Los Angeles der Snoop Dogg lanserer sitt eget ølmerke.

– Hør her Erlend Sellevold, nå er det jo en drøss av sånne folk som på død og liv skal ha navnet sitt på en vinflaske. Bjørn Eidsvåg og Wongraven, rockeprest og satanrocker hånd i hånd. Det handler om band som gir navnet sitt til vinutgivelser. Norske musikere har fått øynene opp for vin?

– Det er ikke noen snobbegreier jeg har lagt meg til. Vi kan godt si at dette er analoge viner. Musikalske uttrykk i harmoni med god vin, er den perfekte avslutningen av uka.

– Herlig sagt. Ikke noe autotunes og dritt. Jeg kjøper’n!

– Jeg tror rockere gjerne drikker vin over brennevin. Må jo se humoren i det.

Uten erfaring

Det er blitt en greie med disse kjendisvinene, og årsaken må rett og slett være at det selger. Da Bjørn Eidsvåg nylig lanserte sin egen vin, var det med etikett signert av Nupen.

– Jeg er en amatørsmaker, sier Eidsvåg, her med den nye vinen:

– Men denne Amaronen skiller seg ut.

Trond Blindheim, rektor og dosent ved Markedshøyskolen i Oslo, sier han rett og slett blir provosert når han ser bilder av kjendiser på vinetikettene. Tidligere har personer som Elisabeth «Bettan» Andreassen og Alex Rosén gitt ut egne viner.

– Det er godt mulig du slipper flere mennesker inn i vinkulturen, men for meg høres det veldig rart ut, mener Blindheim, og skjønner ikke folk som kjøper billige viner på restaurant:

– Usmakelig, harry og ødeleggende for vinkulturen.

Haha! Får lyst på et glass barolo, nå gitt. Gjerne med den største internasjonale stjernen i norsk rock: vokalist og erfaren vinmann Sigurd Wongraven i det berømte black metalbandet Satyricon.

Saken du nettopp har lest, er en del av spalten «Verdens kjedeligste sak». Artikkelen er lappet sammen av sitater fra 40 saker som er publisert i norsk presse siste halvannet år. Verdens kjedeligste sak-redaksjonen tar ikke ansvar for eventuelle skrivefeil i teksten. Her er oversikten over artiklene vi har hentet sitater fra for å sy sammen dette frankensteinmonsteret:

Vin og singel fra Fjorden Baby!, Gaffa, 28.2.2012
Ingenting får egen vin, Rogalands Avis, 4.3.2012
Norsk rockevin, Dagsavisen, 17.3.2012
Wongravens vinreise, Adresseavisen, 9.6.2012
Ølbølge, Klassekampen, 28.7.2012
Mørk vinsuksess, Bergensavisen, 8.9.2012
Rappevin, Asker og Bærum Budstikke, 13.9.2012
Albumaktuelle bartenderar, Bergens Tidende, 28.09.2012
Eidsvåg med egen vin, Drammens Tidende, 31.10.2012
Bjørn Eidsvåg lanserer vin, Stavanger Aftenblad, 1.11.2012
Graver opp glemte riff, Aftenposten 8.11.2012
Den nye kjendisvinen, VG, 9.11.2012
Litt på en snurr, Aftenposten, 14.11.2012
Når den ny vin blomstrer, Vestfold Blad, 15.11.2012
Blanke bobler fra mørkets fyrste, VG, 18.11.2012
Nye viner fra Wongraven, Namdalsavisa, 24.11.2012
Karlsnes fronter likør, Sarpsborg Arbeiderblad, 7.12.2012
Ari og Anne Kat på flaske, Aftenpostens A-magasin, 7.12.2012
Kjendisene kniver om nordmenns ganer, E24, 23.12.2012
Kunstnervenner, Stavanger Aftenblad, 27.12.2012
Den nye vinen, Dagbladet, 18.1.2013
Hva gir status i 2013?, Aftenpostens A-magasin, 8.2.2013
Flytande merchandise, P3.no, 20.3.2013
Musikk i fri flyt, Smaalenenes avis, 5.4.2013
Øl med metallsmak, Bergens Tidende, 8.4.2013
Snart slutt på fredagsvinen?, Stavanger Aftenblad, 8.5.2013
Rock around the stock, Dagens Næringsliv, 8.6.2013
Vongraven, Halden Arbeiderblad, 29.6.2013
Hanson-brødrene lanserer øl, VG, 12.07.2013
Alt i boks, Bergensavisen, 27.07.2013
Kaizers deltar på kronerulling, Rogalands Avis, 31.08.2013
Satyricon inn i Operaen, Dagsavisen, 6.9.2013
En mann av Norge, Dagens Næringsliv, 7.9.2013
Triumferende tilbakekomst, Haugesunds Avis, 10.9.2013
Sigurd Wongraven, P3.no/pyro, 11.9.2013
Et verdig på gjensyn, P3.no, 15.9.2013
Inderlig ukonservativ, Adresseavisen, 16.9.2013
Med Drammen som springbrett, Dagsavisen, 20.9.2013
Høstvin til mørke kvelder, Avisa Nordland, 30.9.2013
Skambankt brygger eige Kinn-øl til ny singel, Firdaposten, 1.10.2013

Saken sto opprinnelig på trykk i ENO#14.