Sprutbass – Mjøsa, the Angela Merkel of lakes

Sprutbass: – Mjøsa er innsjøenes Angela Merkel

Slik gikk det da Sprutbass danset slow på Norges største innsjø.

Tekst Haakon Mathisen Foto Vetle Vongraven

Del:

Vi ga den norske musikkprodusenten Eivind «Sprutbass» Henjum en utfordring:

Om han fikk velge ett sted å framføre sin låt «Norsk Slowdans», hvor skulle det bli?

Svaret fra Henjum kom kontant:

– Det må bli ved Mjøsa. Låta «Norsk Slowdans» er lyden av Mjøsa.

Fra Berlin til Mjøsa

Sprutbass holder vanligvis til i Berlin, men henter mye inspirasjon ved å besøke hjembyen Hamar med jevne mellomrom. Her finner han noe naturlig og utilslørt som han ønsker å speile i sine lydbilder. Denne uka slapp han EP-en Schengen-Funk på plateselskapet Dødpop.

– God lyd for meg, er når lyden i seg selv sier noe. Når lyden går direkte inn i huet, inn i hjertet. Eller ting som går rett i trynet på deg, som for eksempel en saksofon eller trommer uten kompressorer og gating, sier Henjum.

(Saken fortsetter under bildet.)

Sprutbass – Eivind Henjum rigger opp til å spille Norsk Slowdans ved Mjøsas bredd

Sprutbass – Eivind Henjum rigger opp til å spille Norsk Slowdans ved Mjøsas bredd

Sprutbass forteller at han lenge rotet seg bort i for mye effektbruk når han lagde musikk, men at han nå ønsker å hente inspirasjon i det enkle. Ifølge Henjum er «studioflink lyd» det samme som kjedelig lyd.

– Hvis lyden er «for riktig formatert», blir det pregløst og kjedelig. Det er ikke det jeg legger i god lyd. God lyd for meg er når opphavsmannen eller -kvinna bak musikken treffer meg med noe, sier Henjum.

– Som for eksempel når Ingebrigt Flaten spiller bass. Det er for meg et godt eksempel på veldig god lyd. Bare Ingebrigt som vrenger sjela si på kontrabassen, med Paal Nilssen-Love på trommer. Eller når Lindsey Buckingham synger duett med Stevie Nicks om hvor mye trøbbel de har hatt seg i mellom, sier Sprutbass-Henjum.

Jono el Grande, Lukas Kasha, Sprutbass

Sprutbass aka. Eivind Henjum har tidligere vært med i blant annet orkesteret til Jono el Grande og i bandet Lukas Kasha,  der Henjum spilte bass. Lukas Kasha hadde blant en hit med låta «Love Abuse» i 2007. De spilte på den tiden for et proppfullt John Dee, og ble etterpå kåret til  «Norges rockekonger» av Dagbladet. I  2010 la Lukas Kasha inn årene.

Nå er Henjum altså ute med den nye EPen Schengen-Funk. Se musikkvideoen til låta Schengen-Funk fra EPen her:

«Norsk Slowdans»-videoen med Sprutbass er en del av serien KLANG, der vi snakker med artister om deres forhold til god lyd.

Videoen er laget av:

Regi: Vetle Vongraven og Haakon Mathisen

Klipp: Vetle Vongraven

Produsent: Marianne Sundnes Solbjørg

Lyddesign: Haakon Mathisen